Az energiamérés után, jöhet a víz, gáz, levegő mérés

A magyar állam 2021-től törvényileg szabályozza a nagyfogyasztók fogyasztásméréseinek szabályait. Az 1/2020. MEKH-rendelet szerint, kötelező adattovábbító vagy tárolási funkcióval rendelkező almérési pontok telepítése. Energiamonitoring megoldásunkról egy korábbi cikkben már említést tettünk. Előre láthatólag 2022-től, amire az energiamonitoring rendszerek kiépítése lezajlik, addig elkészül egy újabb rendelet, a víz, gáz, levegő fogyasztási mérésekről.

Az újabb paraméterek mérése természetesen újabb mérőpontok és újabb szoftverek beszerzését vonja maga után. Egy cégnek jelen esetben, mikor csak az áramfogyasztási információk fontosak, akkor okosabb döntésnek tűnik, egy olyan egyoldalú megoldás, amely ezt a kötelezettséget kielégíti és képes víz, gáz levegő mérések fogadására is.

A Senit Kft. a jövőbeni fejlesztések tudatában, már a 2020-as MEKH-rendelet szerint előírtaknak is úgy szeretné megfeleltetni a partnereit, hogy egy olyan komplex megoldást kapjanak, amely a jövőben a víz, gáz, levegő fogyasztásokat is képes egy rendszerben kezelni és az egyetlen kiépítendő elem, a mérőeszközök lesznek.

SCADA-alapú Monitoring rendszerünk képes az áramfogyasztási és a jövőben mérésre kerülő adatokat egy platformon kezelni, így nem kell újabb szoftvereket és licenceket vásárolni a cégnek. A rendszer jelenleg a villamoenergián túl, képes:

  • Levegőfogyasztás, levegőminőség mérésre
  • Gázfogyasztás mérésre
  • Hidegvíz, melegvíz, szennyvíz, kondenzvíz mérésére
Energiamonitoring áramfogyasztás, gázmérés, vízmérés, szennyvízmérés víz, gáz, levegő mérés
A Monitoring szoftver élő adatmérései

A víz, gáz, levegő mérés felépítése

Egy teljes monitoring rendszer 4 elemből áll:

  1. A gépekre, fogyasztókra való csatlakozás.
  2. Az adatgyűjtő, adattovábbító mérőeszközök felszerelése és kalibrálása.
  3. Informatikai kommunikációs hálozat kiépítése a stabil adatgyűjtés miatt.
  4. SCADA monitoring rendszerbe való integrálás, adatok megjelenítése, beszámolók készítése

Azok a partnereink, akik az energiamonitoring megoldásunkkat választották, a MEKH-rendeletnek való megfelelésben. Azoknál a 3. és 4. elem már kiépítésre került, így csak az almérők beszerzése és azok felszerelésére lesz szükség a következő periódusban, ezzel milliókat spórolva.

Akik nem egy ilyen megoldást választottak az első körben, azoknak is tudunk segíteni, hiszen a rendszerünk képes már meglévő rendszerekre is csatlakozni. De természetesen a további mérőrendszerek stabil működése érdekében a 3. és 4. elemre is szükség lesz.

További információk miatt keressen minket, vagy jöjjön vissza, hiszen folyton frissítjük a cikkjeinket aktuális információkkal.