Intelligens targoncamenedzsment a logisztikában

Amikor azt halljuk intelligens targoncamenedzsment, akkor általában az automata raktárkezelésre gondolunk. Viszont az ilyen fajta technológiák használata még korántsem elterjedt és nehezen kivitelezhető. A targoncák általában véve offline munkaeszközök egy logisztikai cég gépparkjában. A gyakorlatban, a targoncák, kevés adatot és ellenőrzési lehetőséget adnak a cég kezébe, hogy a logisztikai folyamatok ezen részét, megfelelően kontroll alatt tartsák. Mivel a raktárkezelésben és az árumozgatásban is kiemelt szerepet kapnak, ezért nagy felelősségük van a sofőröknek és a munkagépeknek, a folyamatok pontos elvégzésében. Egy intelligens targoncamenedzsment rendszer, az ilyen nehezen felügyelhető területek, monitorozására és fejlesztésére ad lehetőséget.

Na de nézzük is meg, mit jelent pontosan egy ilyen intelligens targoncamenedzsment rendszer. Először is a munkagépeket felszereljük egy központi egységgel, amely képes arra, hogy különböző adatgyűjtő és azonosító eszközökkel kommunikáljon. Ekkor már képesek vagyunk, olyan eszközök felszerelésére, amelyek a logisztikai folyamatokban egy targonca szerepét felértékelik. A targoncák az eszközökkel képesek lesznek a folyamat többi elemeivel együttműködni, munkájuk optimalizáható és átlátható lesz, illetve a feladatuk teljeskörű elvégzése is biztosított lesz.

Milyen eszközök csatlakoztathatók a targoncamenedzsment rendszerre?

Megvalósult projektjeink során, mindig a vevői igények szerint alakítottuk ki a rendszereinket, tehát ezek működése, már valós ipari környezetben tesztelt. A rendszer képes a targonca műkődési információinak kiolvasására: sebesség, gyújtás, ütközéskontroll, útvonalkövetés. Ezen kívűl a munkafolyamatokhoz kötött információk gyűjtésére: áruazonosítás, súlymérés, raklapazonosítás, árukövetés, vagyonvédelem. A dolgozói információk kezelésére: sofőrazonosítás, teljesítménymérés, feladatellenőrzés.

A rendszer nem csak az adatok kiolvasásában, de a két oldali kommunikációban is rejt lehetőségeket. Amikor szükség van a sofőrők feladatainak automatikus kiosztására, például egy raktári szedési folyamat esetén, vagy gyártósorokkal való együttműködéskor. Ilyen esetben képesek vagyunk: feladatkiosztásra, feladatmenedzselésre, hibabejelentésre, útvonaltervezésre.

Mivel az intelligens targoncamenedzsment rendszerek több komponensből állnak. Ezáltal modulokra is bonthatók. Mivel minden cégnek egyéni igényei és egyéni segédrendszerei vannak ezért, mindenképp egy olyan megoldásról beszélünk, amely a logisztikai cégre szabható, modularizálható és a meglévő rendszerekre csatlakoztatható.

intelligens targoncamenedzsment senit kft
A rendszer használói minden szükséges adat birtokában vannak, és magukról is jelet adhatnak.

Hova gyűjti a rendszer az adatokat?

A rendszer egy központi szoftvert használ az adatok tárolására, az adatok felhasználására, kivezérlések és feladatok kiosztására. Természetesen ez a szoftver a szükséges folyamatok összehangolásáért felelős, tehát ha a cég ERP rendszert vagy egyéb külső programot használ a logisztikai folyamatok kezelésére, az ezekre való adattovábbítás teljesen lehetséges.

Hogyan érheti el a sofőr vagy a vezető az adatokat?

Mivel minden dolgozói szintnek más adatokra van szükségük, ezért ezek strukturálva jelennek meg a megfelelő kijelzőkön. A rendszer képes az adatokat egy PC-n, tableten, de akár egy okostelefonon megjeleníteni. Így a vezető az irodájából láthatja az árumozgatási adatokat. A targoncás, vezetés közben egy tableten láthatja a kiosztott feladatokat, az áruk helyét és a súlymérő számait. De akár a raktárosok is képesek lehetnek a targoncák hívására egy okostelefonon megnyomott gomb segítségével.

Milyen esetekben használható az intelligens targoncamenedzsment?

Az előzőekben beszéltünk a modularitásról, ez miatt a rendszer szinte minden árukezelési és logisztikai problémára adhat segítséget, tehát nem szükséges a teljes rendszer megvásárlása, hogy a helyi specifikus problémákat megoldjuk.

Az intelligens targoncamenedzsment egy olyan eszközt ad a cég kezébe, amellyel a folyamatait optimalizálhatja, rendszerezheti és a kockázatokat csökkentheti. Képessé válik a targoncák adatszintű megfigyelésére, a logisztikai folyamatok összehangolására, a dolgozói teljesítmény mérésére, a hibák csökkentésére és az árukezelés kiterjesztésére.

Hova telepíthető a rendszer?

A telepítés körülményeinek sarokpontja a megfelelő előzetes infrastruktúra, a rendszerigények és a targoncák ismerete. A rendszer, teljesen rugalmasan akár 1db targoncától is felszerelhető.

További információk, esetleg kérdések esetén állunk rendelkezésre a témában kapcsolatban.

Császár Martin
fejlesztési vezető
Senit Kft.OkosFarm