Senit – iT, oT, IoT

Energiamenedzsment

Erőforrásaink felhasználása határozza meg gyermekeink jövőjét.

Az egyik legnagyobb feladatunk az energia felhasználásunk optimalizálása. Vállalati üzemeltetési területen is elvárás, hogy a cégek úgy növeljék hatékonyságukat, hogy ezzel párhuzamosan energiafelhasználásukat csökkentik. Ehhez elengedhetetlenül szükséges a naprakész működési információk elérése és rögzítése, kimutatások készítése, amelyek alapján objektív és a vállalat számára előremutató döntések hozhatók.

energiamonitoring szoftver almérők adatgyűjtése energiamenedzsment

Az energiamérések jogszabályban meghatározott, validált mérőkkel történnek, természetesen a tág körben elérhetők almérői óráink az egyszerűbb kiviteltől a csúcstechnológiáig, hogy teljeskörűen szolgáljuk ki partnereinket. Akár másodpercenkénti mérésre is lehetőség van 0.1-1%-os hibahatár mellett. Cégünk elkötelezett híve annak, hogy az almérők telepítési kötelezettsége mellett, (1/2020 MEKH-rendelet) egy olyan eszközcsomagot telepítsen, amely nem csak az almérők adatgyűjtését és adattovábbítását teszi lehetővé, hanem csatlakoztathatók rá további mérési vagy vezérlési pontok, így az adott gépcsoportokból hibajelek, vészleállások és nem megfelelő működési minták is kiolvashatók. Így egy kötelező mérés mellett, további hasznos információk is kiolvashatók, amelyek a költségcsökkentésben és a profitnövekedésben segíthetik a vállalkozókat. 

energiamonitoring szoftver energiamenedzsment almérők adatgyűjtés

Az energiamenedzsment rendszerek alapvető funkciója tehát a mérésadatgyűjtés, kimutatások gyűjtése, valamint ezek hozzáférhetővé tétele a cégvezetők és döntéshozók számára. Alapesetben tehát a rendszer nem avatkozik bele a monitorozott folyamatokba, csupán adatokat gyűjtenek róla és elemzik.

A következő szintje a folyamatmenedzselésnek, amikor a rendszer aktívan, emberi közbelépés nélkül automatikusan képes beavatkozni a folyamatokba, tehát a mért és tárolt adatok alapján döntést hozni. Így a beállított optimális paraméterek és határértékek alapján a monitorozó rendszer korrigálni tudja a gyártást/működést, ezzel energiát és nem utolsósorban költségeket takarít meg.

A Senit Kft. által használt PASS SCADA komplex energetikai rendszerként vagy meglévő energetikai rendszerek összefogására, felügyeletére is használható. EMS modulja lehetővé teszi a fogyasztások egyedi kontrollját, elemzését, riportozását. A különböző költséghelyek megjeleníthetők, ezenfelül üzemcsarnokokra, termekre, helyiségekre de akár gépekre lebontva is lehetőség van a fogyasztásmérésre.

Fenntartható fejlődés

A fent említett folyamatoptimalizálási törekvések a fenntartható fejlődés jegyében születnek: céljuk, hogy a jelenkori szükségleteket úgy tudjuk kielégíteni, hogy az ne igényeljen a szükségest meghaladó erőforrást és energiát, így az elkövetkező nemzedékek számára is megmarad a lehetőség, hogy saját szükségleteit fedezni tudja. A kihívás ezen törekvések elérésében az, hogy a mérsékelt energiafelhasználás egyúttal ne jelentse a termelékenység és a vállalat versenyképességének csökkenését. Ezt oly módon érhetjük el, ha a vállalati fejlődésnek stratégiai eleme a fenntarthatóság. Emiatt az energiaoptimalizálásban segítő rendszerek nem csupán előrelépést jelentenek, de alapvető környezettudatos funkciókat is ellátnak.