Almérő kiépítés – Energiamonitoring

Az alábbi oldalunkon az almérő kiépítés részleteivel foglalkozunk, amely tartalmazza a MEKH rendelet alapján történő energiamonitoring rendszerek tulajdonságait és a pusztán energihatékonyság növelését célzó kiépítések részleteit is.

2020. január 24-én hatályba lépett az energetikai szakreferens igénybevételére köteles gazdálkodó szervezetek által telepítendő almérő kiépítés pontjainak, valamint az almérők alkalmazásával történő mérés minimális követelményeinek meghatározásáról szóló 1/2020. (I. 16.) MEKH-rendelet. A szakmai visszajelzések alapján elkészült a Rendelet felülvizsgálata. A módosított szabályok 2020. július 1-én lépnek hatályba.

Ha jobban megismerkedne a kötelező almérő kiépítés szempontjából fontos törvény részleteivel kattintson ide!

Sok cég azzal szembesült, hogy a megfelelő partner kiválasztása erre a feladatra nem minden esetben könnyű feladat. Hiszen egy olyan határterületről beszélünk, amely nem csak az almérő kiépítés feladatait érinti, hanem az adattárolás és adattovábbítás területeit, amelyhez informatikai kommunikáció kialakítása szükséges.

Alábbi leírásunkkal a kiépítés előtt álló cégeknek akarunk egy átfogó képet adni arról, hogy a partnerkiválasztás során milyen kritikus pontokat kell figyelembe venniük, hogy egy biztonságosan működő és a rendeletnek megfelelő rendszert vásároljanak.

almérő kiépítés energiamonitoring rendszer megtérülése energiahatékonyság szerint mekh rendelet határértékek almérő kiépítési feladatok
A rendeletben meghatározott almérő kiépítéskor az alábbi határértékeket kell figyelembe venni.

Az almérő kiépítés több lépcsőfokból áll. Első körben mindenképp szükséges a megfelelő helyi viszonyok ismerete, ugyanis megfelelő határértékek elérésekor szükséges az almérők telepítése. Továbbiakban szükséges a helyi mérőkörök méretének ismerete, a meglévő órák képességei, meglévő áramváltók minősége, vezetékkeresztemetszetek és szekrénykialakítás ismerete. Ezen előzetes helyszíni körülmények jelentősen csökkenthetik a kiépítés költségeit, hiszen előre kalkulálhatók a méretek és az eszközelhelyezések.

A helyszíni felmérés alapján tudjuk kalkulálni a szükséges eszközigényt. Egy almérő kiépítés során az alábbi kérdéseket kell megválaszolnunk:

  • Mekkora a mérendő áramkör teljesítménye?
  • Mekkora áramváltókat szükséges felhelyezni?
  • Hol található az áramkörön olyan pont, ahova az áramváltók felhelyezhetők?
  • Az almérőt hova helyezzük el? Az elosztószekrénybe, előlapra, külön mérőszekrénybe? A mérőórák bekötőkábeleit ez alapján kell méretezni
  • A legközelebbi informatika csatlakozás hol található? Kábelezés megoldható?

Ha ezek az információk rendelkezésre állnak, akkor az eszközigény egy almérő kiépítés során könnyedén összeállítható.

almérő kiépítés elemei erősáramú vezeték almérő adathálózat energiamenedzsment energiamonitoring rendszer megtérülése energiahatékonyság szerint
Az almérő kiépítés lépései

Fontos kérdés a kiépítési munkálatok szempontjából, hogy a cég milyen munkaidő szerkezetben működik, hány műszakban történik a munkavégzés. Ugyanis a szerelési munkálatok során, szükséges az áramkörök árammentesítése, amely az üzemegység leállását okozhatja. Természetesen ezen probléma megoldására is van lehetőség, hiszen szerelőink feszültség alatti munkavégzéssel is eltudják végezni az almérő telepítés munkálatait.

A mérőrendszerek egyik legfontosabb eleme a mérőórák után, az adattárolás módszere. Ebben az esetben az almérési kötelezettség alá tartozó cégnek, két féle eljárási mód közül van lehetősége választani:

  • Dönthet úgy, hogy olyan mérőórákat szerez be, amelyek önmagukban képesek a mért adatokat saját memóriájukban tárolni, ezzel a kiépítési eszközszámot csökkenti. Viszont a rendszer üzemeltetésének költségei megnőhetnek, hiszen szükség van az adatok időnkénti leolvasására, lementésére, majd ezek elemzésére.
  • A másik lehetőség egy energiamonitoring rendszer kiépítése, amely nem memóriás órák felszerelését jelenti és az adatok folytonos továbbítását egy szoftverbe. Amely ezáltal a kiolvasás, elemzés és grafikai megjelenítést is végzi. Ez az úgy nevezett EMS – Energy Monitoring System. Amely élő adatokat, hibajeleket és gépteljesítményeket is képes megjeleníteni, tárolni és teljes üzemi jelentést készíteni.
almérő kiépítés energiamonitoring rendszer megtérülése energiahatékonyság szerint
Almérő kiépítés példa kalkuláció. Hasonló mérőóraegységárakkal.

A rendszer telepítési az almérési kötelezettség mellett, a megrendelő céget az energiahatékonyság hálás útjára tereli. Ugyanis tapasztalataink alapján, a kiépítés után egy monitorozott rendszer körülbelül 4%-os költségcsökkenést jelent évente.

Ha további kérdése merülne fel az almérő kiépítéssel kapcsolatban, vagy egy kivitelezési ajánlatot szeretne kérni, akkor az alábbi forma kitöltésével teheti ezt meg.

Császár Martin
fejlesztési vezető