Targoncahívó rendszer

A Lindab Kft. acélprofilok és légtechnikai eszközök gyártásával foglalkozó multinacionális cég. 2019 végén a vezetőséggel közösen dolgoztuk ki egy egyedi targonca menedzsment szoftver fejlesztését. Az első ötletek alapján egy Andon rendszer alapjait képzelte el a vezetőség. Miután bemutattuk nekik egy SCADA alapú targoncahívó szoftver terveit, azonnal közös nevezőre jutottunk.

Egy olyan rendszert fejlesztettünk, amely a targoncák menedzselését látja el a gyártósorok igénye és a műszakvezetés utasításai alapján. A vezetőséggel közös célunk, hogy ezt a megoldást a többi régiós leányvállalatnál is bemutatjuk a közeljövőben.

A targonca menedzsment szoftver felépítése

A gyártási folyamat végén, a gépsorok által elkészített rakatok elszállítására targoncákat használtak, a targoncavezetők nem tudták pontosan melyik gépek készültek el a rakatok gyártásával, ezért megkellett várniuk a gépkezelőket, hogy értesítsék őket. Ennek felgyorsítására fejlesztettünk egy olyan kommunikációs rendszert, amely manuálisan és automatikusan képes az elkészült rakatok jelzésére a targoncás felé, aki erre válaszul nyugtázni tudja, hogy az adott fuvart fogja elvégezni, ekkor a többi gép számára jelzi, hogy várniuk kell mert a targonca máshova tart. Az először jelző gép pedig tudja, hogy hozzá érkezik a targonca és kezdheti a következő folyamat előkészületeit. A rendszerbe beépítettünk egy priorizáló rendszert, ami a beérkező feladatok listájából, tudja melyik gép élvez elsőbbséget a szállítási folyamatban, ezeket előresorolja. Ezeket az információkat a gyártó csapat bocsájtotta a rendelkezésünkre, így mindig az a gép kap elsőbbséget, amely a gyártási folyamat szempontjából fontosabb.

A kommunikációs folyamatot, a targoncák és a gépsorok végén elhelyezkedő tabletek látják el. A gépkezelő egy „TARGONCAHÍVÁS” gomb megnyomásával tudja jelezni a rendszer felé, hogy elkészült. Bekerül egy priorizáló listába, ahol a priorizáló mechanizmus elhelyezi, hogy hányadik a gyártási sorban. A targoncák számára megjelenik a sorban első helyen várakozó gépek neve, ha az „INDULÁS” gombot megnyomja, akkor lefoglalja a fuvart és elindulhat a jelzett géphez. Ha a folyamat végén lerakodott a megfelelő helyen akkor egy „KÉSZ” gombra nyomva, lezárja a fuvart és újat fogadhat el.

 targonca menedzsment szoftver lindab targonca üzemidő felügyelet
A gépeken elhelyezett tabletek főképe

A teljes folyamatot a műszakvezető egy központi tabletről megfigyelheti és a priorizáló mechanizmusba be is avatkozhat. Az adatbázisból pedig grafikonokat és nyersadatokat is kinyerhet ezzel mérve a gyártási folyamatokat.

A rendszer továbbfejlesztési tervezete is elkészült, automatizált a

A targonca menedzsment szoftver továbbfejlesztési tervezete is elkészült, az automatizált gyártógépek bevonásával. További modulok is elérhetők: Karbantartás kérés, Műszakvezetői információk, HR-adatok, Teljesítményadatok, Géppriorizálás rendelés alapján, Raktárlogisztika.