Intelligens targoncamenedzsment a logisztikában

Amikor azt halljuk intelligens targoncamenedzsment, akkor általában az automata raktárkezelésre gondolunk. Viszont az ilyen fajta technológiák használata még korántsem elterjedt és nehezen kivitelezhető. A targoncák általában véve offline munkaeszközök egy logisztikai cég gépparkjában. A gyakorlatban, a targoncák, kevés adatot és ellenőrzési lehetőséget adnak a cég kezébe, hogy a logisztikai folyamatok ezen részét, megfelelően kontroll alatt tartsák. Mivel a raktárkezelésben és az árumozgatásban is kiemelt szerepet kapnak, ezért nagy felelősségük van a sofőröknek és a munkagépeknek, a folyamatok pontos elvégzésében. Egy intelligens targoncamenedzsment rendszer, az ilyen nehezen felügyelhető területek, monitorozására és fejlesztésére ad lehetőséget.

Na de nézzük is meg, mit jelent pontosan egy ilyen intelligens targoncamenedzsment rendszer. Először is a munkagépeket felszereljük egy központi egységgel, amely képes arra, hogy különböző adatgyűjtő és azonosító eszközökkel kommunikáljon. Ekkor már képesek vagyunk, olyan eszközök felszerelésére, amelyek a logisztikai folyamatokban egy targonca szerepét felértékelik. A targoncák az eszközökkel képesek lesznek a folyamat többi elemeivel együttműködni, munkájuk optimalizáható és átlátható lesz, illetve a feladatuk teljeskörű elvégzése is biztosított lesz.

Milyen eszközök csatlakoztathatók a targoncamenedzsment rendszerre?

Megvalósult projektjeink során, mindig a vevői igények szerint alakítottuk ki a rendszereinket, tehát ezek működése, már valós ipari környezetben tesztelt. A rendszer képes a targonca műkődési információinak kiolvasására: sebesség, gyújtás, ütközéskontroll, útvonalkövetés. Ezen kívűl a munkafolyamatokhoz kötött információk gyűjtésére: áruazonosítás, súlymérés, raklapazonosítás, árukövetés, vagyonvédelem. A dolgozói információk kezelésére: sofőrazonosítás, teljesítménymérés, feladatellenőrzés.

A rendszer nem csak az adatok kiolvasásában, de a két oldali kommunikációban is rejt lehetőségeket. Amikor szükség van a sofőrők feladatainak automatikus kiosztására, például egy raktári szedési folyamat esetén, vagy gyártósorokkal való együttműködéskor. Ilyen esetben képesek vagyunk: feladatkiosztásra, feladatmenedzselésre, hibabejelentésre, útvonaltervezésre.

Mivel az intelligens targoncamenedzsment rendszerek több komponensből állnak. Ezáltal modulokra is bonthatók. Mivel minden cégnek egyéni igényei és egyéni segédrendszerei vannak ezért, mindenképp egy olyan megoldásról beszélünk, amely a logisztikai cégre szabható, modularizálható és a meglévő rendszerekre csatlakoztatható.

intelligens targoncamenedzsment senit kft
A rendszer használói minden szükséges adat birtokában vannak, és magukról is jelet adhatnak.

Hova gyűjti a rendszer az adatokat?

A rendszer egy központi szoftvert használ az adatok tárolására, az adatok felhasználására, kivezérlések és feladatok kiosztására. Természetesen ez a szoftver a szükséges folyamatok összehangolásáért felelős, tehát ha a cég ERP rendszert vagy egyéb külső programot használ a logisztikai folyamatok kezelésére, az ezekre való adattovábbítás teljesen lehetséges.

Hogyan érheti el a sofőr vagy a vezető az adatokat?

Mivel minden dolgozói szintnek más adatokra van szükségük, ezért ezek strukturálva jelennek meg a megfelelő kijelzőkön. A rendszer képes az adatokat egy PC-n, tableten, de akár egy okostelefonon megjeleníteni. Így a vezető az irodájából láthatja az árumozgatási adatokat. A targoncás, vezetés közben egy tableten láthatja a kiosztott feladatokat, az áruk helyét és a súlymérő számait. De akár a raktárosok is képesek lehetnek a targoncák hívására egy okostelefonon megnyomott gomb segítségével.

Milyen esetekben használható az intelligens targoncamenedzsment?

Az előzőekben beszéltünk a modularitásról, ez miatt a rendszer szinte minden árukezelési és logisztikai problémára adhat segítséget, tehát nem szükséges a teljes rendszer megvásárlása, hogy a helyi specifikus problémákat megoldjuk.

Az intelligens targoncamenedzsment egy olyan eszközt ad a cég kezébe, amellyel a folyamatait optimalizálhatja, rendszerezheti és a kockázatokat csökkentheti. Képessé válik a targoncák adatszintű megfigyelésére, a logisztikai folyamatok összehangolására, a dolgozói teljesítmény mérésére, a hibák csökkentésére és az árukezelés kiterjesztésére.

Hova telepíthető a rendszer?

A telepítés körülményeinek sarokpontja a megfelelő előzetes infrastruktúra, a rendszerigények és a targoncák ismerete. A rendszer, teljesen rugalmasan akár 1db targoncától is felszerelhető.

További információk, esetleg kérdések esetén állunk rendelkezésre a témában kapcsolatban.

Császár Martin
fejlesztési vezető
Senit Kft.OkosFarm

Gondot okoz a MEKH-rendelet? Használja ki teljesen a PASS SCADA-val.

Energiamenedzsment-lehetőségek a PASS SCADA-ban

2021-től a gazdálkodó szervezetek rendeletben történt szabályozás szerint kötelesek villamos almérőket telepíteni, és azok mérési adatait megfelelő módon kezelni. A PASS Scada erre teljes körű megoldást biztosít.

Az 1/2020.(I.16.) MEKH rendelet és annak módosításai szerint a gazdálkodó szervezetek 2021-től a meghatározott, 2022-től pedig szigorított feltételek szerint kötelesek villamos almérőket telepíteni, valamint azok mérési adatait megfelelően feldolgozni és továbbítani. A telepítési feltételek rövid összefoglalása az alábbi táblázatban látható.

PASS SCADA

A rendelet előírja továbbá az adatok legalább negyedóránkénti mérését, tárolását és továbbítását.
A röviden összefoglalt feltételeknek a PASS Scada maradéktalanul eleget tesz.
Az EMS (Energy Management System) -modul lehetővé teszi bármilyen típusú energiafogyasztás regisztrálását, monitorozását, különböző paraméterek szerinti elosztását, lekérdezését. Az energiatípusok lehetnek akár villamos energia, víz, gáz, levegő, stb. (1. ábra)

PASS SCADA
1.ábra


A mérési pontok felvétele egyszerűen, „fogd és ejtsd” módon, paraméterezéssel megvalósítható. (2. ábra)

PASS SCADA
2.ábra

A mérések lekérdezéséhez és átlátható elemzéséhez a rendszer paraméter és költséghely szerinti elosztást tesz lehetővé. 20 db paramétertáblát lehet létrehozni, táblánként korlátlan paraméter hozzáadásának lehetőségével.
Példák:

Energia (villamos, víz, gáz, gőz)
Épület (épület1, épület2, épület3)
Funkció (világítás, termelés, hűtés, iroda)

Költséghelyek létrehozása külön panelen korlátlan mennyiségben lehetséges. A költséghelyelosztás az egy mérőn belüli költséghelybontást teszi lehetővé. (3. ábra)

PASS SCADA
3.ábra

A lekérdezések történhetnek a különböző paraméterek és költséghelyek szerinti bontásban akár táblázatos, akár diagramformában. Az eredmények exportálhatók a szabványos formátumokban. (4. ábra)

PASS SCADA
4.ábra


Beépített funkciók:

 • Havi maximális negyedórás fogyasztás tárolása egy adatpontban;
 • lekötött negyedórás fogyasztástúllépés előjelzése – „alarm” jelzéssel;
 • lehetőség van a fogyasztásokkal összefüggésben gyári és egyedi vezérlők segítségével beavatkozásokat beállítani.

ME96 almérő

A Process Automatika PASS Scada rendszere segítségével folyamatosan teszteli a Meltrade Automatika Kft. által forgalmazott Mitsubishi Electric Corp. erősáramú és automatizálási portfólió számos termékét. A Mitsubishi választékában számos olyan készülék és rendszer megtalálható, amely a villamos energia hatékony felhasználását segíti.
Példaként mutatjuk be az ME96 panelre szerelhető műszercsalád elemeit, amelyek Magyarországon is megtalálhatók komoly ipari alkalmazásokban.
Az ME96 előlapra szerelhető műszercsalád tíz éve sikeresen jelen van a hazai piacon. 2020-ban a készülékek harmadik generációját (ME96SS B. version) vezette be a piacra a gyártó.
Az ME96SSxB készülékcsalád három tagból áll:

 • Economy model
 • Standard model
 • High performance model

A képen az ME96SSEB-MB Economy model látható.

Mitsubishi Main

A készülék saját árkategóriájában jelenleg kiemelkedő mérési, szolgáltatási színvonalat képvisel:

Néhány kiemelt jellemző:

 • Alappontosság (I, U, P, Q): ±0,5%
 • Kommunikáció: Modbus RTU, RS485 soros
 • Programozható mérőváltó-áttételek
 • Lehetőség van egyedi képernyő összeállítására
 • Mélységi méret: mindössze 36 mm (!!!)
 • Működési hőmérséklet-tartomány: -5 °C…+55 °C.

A Mitsubishi villamos fogyasztásmérők a PASS Scada rendszerrel és annak energiamenedzsment-moduljával komplex megoldást nyújtanak az energiagazdálkodás igényeinek kielégítésére.

OkosFarm – PASS SCADA

Az OkosFarm rendszerintegrátorként, állattartó telepeken, az istállógépészetek monitorozásával, IoT-technológiák fejlesztésével foglalkozik. Az istállókban működő gépészetek fontos feladata, hogy az állatok megfelelő körülmények között, megfelelő takarmányellátással és stressz-mentesen növekedjenek. Ezért a gépészetek műszaki biztonsága elengedhetetlen. 
Számtalanszor tapasztalhatjuk, hogy a gépek nem megfelelő működése miatt pusztulnak el, vagy betegednek meg az állatok, ezáltal a termelési folyamatok megakadnak.

PASS SCADA okosfarm csipőtelek bonafarm okos trágyakezelés

A környezeti hatások határértékeinek az átlépése pedig stresszes állatállományt eredményez, ami hozamcsökkenéssel jár. Mindezek elkerülésére fókuszál az OkosFarm rendszere – a gépészetek megfigyelésével és az állattok életterében mért adatokkal a hibaesetek megelőzését és az istállók megfelelő körülményeinek fenntartását szolgálja. Szoftveres oldalon az OkosFarm a PASS Scada automatizálási rendszerét használja központi platformként, amely megfelelő felületet biztosít, az eszközök adatainak megjelenítésére. 
A rendszer egy komplex megoldást nyújt az állattartó telepek problémáira, adatot szolgáltat a gépek áramfogyasztásáról, a meghibásodásokról, üzemidőkről, emellett historikus lekérdezésekkel és adatmentéssel segíti a telepvezetők munkáját. A riasztási modulok pedig éjszaka is őrködnek az állatállomány felett. Az Energiamenedzsment-modul eleget tesz a törvényi megfelelésnek, segít a gépek monitorozásában, karbantartásában, valamint az energiafelhasználás optimalizálásában.

Vertesz Elektronika Kft. almérője

VERTESZ Elektronika Kft. nagy hagyományokkal rendelkező magyar elektronikai fejlesztő és gyártó cég. Fő profilja méréstechnikai és távvezérlő-, automatikai termékek, távadók, műszerek előállítása és értékesítése.

TMTG 3E

A TMTG-3E távadó/almérő bizonyítottan nagyfokú zavarvédettséggel működik, és kompatibilis a PASS Scada rendszerével. Komplex megoldást biztosít a villamos jellemzők mennyiségi és minőségi paramétereinek mérésére, és az automatizálási feladatokra is. Nagy mérési pontossággal (0,1% UI, 0,2% P) rendelkezik, az adattárolás nem felejtő memóriában történik, akár több hónapra elegendő tárhellyel. A TMTG-3E vezérelhető kimenetekkel; LAN, RS485, GPRS kommunikációval, valós idejű szinkronizálható órával rendelkezik. Teljes körű megoldást nyújt a MEKH 1/2020 (I.16.) rendeletre. A Vertesz távadóiból kialakított rendszer tetszőleges energiamennyiség mérésére is alkalmas.

Ahol már a PASS SCADA szolgáltatja az energiamenedzsmentet:

Pick Szeged Zrt.

Legrand Zrt.

Ménesbirtok

TDE ITS Kft. (kiépítés alatt)

Fornetti Kft.

Budai vár hűtéstechnikai rendszer

Okosfarm projektek

Forrás: magyar-elektronika.hu

Targoncahívó rendszer

A Lindab Kft. acélprofilok és légtechnikai eszközök gyártásával foglalkozó multinacionális cég. 2019 végén a vezetőséggel közösen dolgoztuk ki egy egyedi targonca menedzsment szoftver fejlesztését. Az első ötletek alapján egy Andon rendszer alapjait képzelte el a vezetőség. Miután bemutattuk nekik egy SCADA alapú targoncahívó szoftver terveit, azonnal közös nevezőre jutottunk.

Egy olyan rendszert fejlesztettünk, amely a targoncák menedzselését látja el a gyártósorok igénye és a műszakvezetés utasításai alapján. A vezetőséggel közös célunk, hogy ezt a megoldást a többi régiós leányvállalatnál is bemutatjuk a közeljövőben.

A targonca menedzsment szoftver felépítése

A gyártási folyamat végén, a gépsorok által elkészített rakatok elszállítására targoncákat használtak, a targoncavezetők nem tudták pontosan melyik gépek készültek el a rakatok gyártásával, ezért megkellett várniuk a gépkezelőket, hogy értesítsék őket. Ennek felgyorsítására fejlesztettünk egy olyan kommunikációs rendszert, amely manuálisan és automatikusan képes az elkészült rakatok jelzésére a targoncás felé, aki erre válaszul nyugtázni tudja, hogy az adott fuvart fogja elvégezni, ekkor a többi gép számára jelzi, hogy várniuk kell mert a targonca máshova tart. Az először jelző gép pedig tudja, hogy hozzá érkezik a targonca és kezdheti a következő folyamat előkészületeit. A rendszerbe beépítettünk egy priorizáló rendszert, ami a beérkező feladatok listájából, tudja melyik gép élvez elsőbbséget a szállítási folyamatban, ezeket előresorolja. Ezeket az információkat a gyártó csapat bocsájtotta a rendelkezésünkre, így mindig az a gép kap elsőbbséget, amely a gyártási folyamat szempontjából fontosabb.

A kommunikációs folyamatot, a targoncák és a gépsorok végén elhelyezkedő tabletek látják el. A gépkezelő egy „TARGONCAHÍVÁS” gomb megnyomásával tudja jelezni a rendszer felé, hogy elkészült. Bekerül egy priorizáló listába, ahol a priorizáló mechanizmus elhelyezi, hogy hányadik a gyártási sorban. A targoncák számára megjelenik a sorban első helyen várakozó gépek neve, ha az „INDULÁS” gombot megnyomja, akkor lefoglalja a fuvart és elindulhat a jelzett géphez. Ha a folyamat végén lerakodott a megfelelő helyen akkor egy „KÉSZ” gombra nyomva, lezárja a fuvart és újat fogadhat el.

 targonca menedzsment szoftver lindab targonca üzemidő felügyelet
A gépeken elhelyezett tabletek főképe

A teljes folyamatot a műszakvezető egy központi tabletről megfigyelheti és a priorizáló mechanizmusba be is avatkozhat. Az adatbázisból pedig grafikonokat és nyersadatokat is kinyerhet ezzel mérve a gyártási folyamatokat.

A rendszer továbbfejlesztési tervezete is elkészült, automatizált a

A targonca menedzsment szoftver továbbfejlesztési tervezete is elkészült, az automatizált gyártógépek bevonásával. További modulok is elérhetők: Karbantartás kérés, Műszakvezetői információk, HR-adatok, Teljesítményadatok, Géppriorizálás rendelés alapján, Raktárlogisztika.